Responsive design - što je to?

Responsive web design - Prilagodljiv web dizajn, ProBiz Umag, Istra, Hrvatska
 
Prilagodljiv dizajn web stranice (eng. Responsive web design, RWD) predstavlja web dizajn koji omogućava optimizirano prikazivanje, jednostavno korištenje, čitanje, i kretanje kroz web stranicu koja će biti pregledavana na različitim uređajima.

Zapravo, to je tehnika koja nam omogućava da neku web stranicu možemo pregledavati na raznim uređajima, različitih rezolucija (smartphone, tablet,...). Pregledavanje web stranice koja nema prilagodljive karakteristike na uređajima sa manjom rezolucijom, može biti poprilično neugodno. Da bi korisnik/posjetitelj stranice došao do traženih informacija, morat će dio svog vremena izgubiti kretajući se kroz samu stranicu (skrolanje, zumiranje, pomicanje...).

Pri kreiranju prilagodljivih web stranica sadržaj se prilagođava različitim širinama uređaja korištenjem fluidnih mreža, fleksibilnih slika kao i CSS3 media queries (tehnologija koja nam omogućuje da na različitim širinama uređaja koristimo različita CSS svojstva) i na taj način se korisnicima/posjetiteljima stranice pruži jednostavnije korištenje.

Počevši od 21. travnja 2015. godine, Google je počeo koristiti novi algoritam koji će provjeravati da li je pojedina stranica "mobilno razumljiva", te joj  dodjeljivati različiti rang u rezultatima pretraživanja, tj. nagrađivat će i preferirati web stranice koje su u potpunosti optimizirane za mobilne platforme.

Google kaže da će učinak ove promjene biti velik, a to je vrlo važno za bilo kojeg vlasnika web stranice, jer će rezultati pretraživanja na internetu reagirati u skladu s tim, bilo da se radi o rezultatima pretrage na desktop računalima ili mobilnim uređajima.