Prilikom uređivanja sadržaja web stranica u CMS-u, sigurno ćete se susretati sa situacijama da su video materijali koje želite postaviti na Vašu stranicu možda preveliki ili nisu onog formata (ekstenzije) koji je potreban.

Isto tako, možda će i fotografije ili neke slike koje želite postaviti na stranicu biti lošijeg kvaliteta ili prevelikog formata. Kako biste izbjegli te situacije, pripremili smo Vam preporuke za nekoliko programa sa kojima te probleme možete rješiti.

Odabrali smo programe koji su prvenstveno besplatni i jednostavni za korištenje, ali smo pritom pazili da pružaju što više mogućnosti.

Na internetu se mogu pronaći razni pretvarači (converter-i) audio i video datoteka, ali mali broj njih ima i podršku za slikovne formate.

FormatFactory je ambiciozan program koji je sposoban za pretvaranje slika, video i audio datoteka između više različitih formata. FormatFactory ima jednostavno i intuitivno sučelje sa izbornikom na lijevoj strani koji omogućuje korisnicima odabir zadataka (video, audio, slike, ROM uređaji \ DVD \ CD \ ISO).

Ukratko, Format Factory je višenamjenski mediji konverter koji podržava puno formata - video (MP4/3GP/MPG/AVI/WMV/FLV/SWF), audio (MP3/WMA/AMR/OGG/AAC/WAV), slike i fotografije ( JPG / BMP / PNG / TIF / ICO / GIF / TGA), a tu su i rip DVD-a i pretvaranje u video datoteku te rip audio CD-a.

MP4 datoteka podržava iPod / iPhone / PSP / BlackBerry formatu, a moguć je i popravak oštećenih video i audio datoteka. Program podržava 60 jezika što će Vam pojednostavniti njegovo korištenje.

LINK ZA DOWNLOAD

Za obradu Vaših fotografija preporučujemo Photoscape.

Ima više "modova" uključujući preglednik, editor, konverter formata slika, preimenovanje slikovnih fajlova, automatsko obrađivanje slika (batch processor), pregled izgleda ispisa fotografije, screen capture odnosno print screen opcija i još dosta toga.

Ostavlja svestran dojam nakon uporabe s tim da vas sučelje neće zbuniti kod potrebe za jednostavnijim uređivanjem slika. Uz najpoznatije foto formate kao što su JPEG, PNG ili animirani GIF, podržava i RAW format.Ugrađeni su predlošci za stripove i kolaže slika a od alata tu je popularni red-eye removal za uklanjanje crvenih očiju na fotografijama, podešavanje svijetla ili sjena i kontrasta slike.

LINK ZA DOWNLOAD

Ali, ako imate malo više iskustva u radu sa grafičkim programima, preporučujemo GIMP.

GIMP najpopularnija je slobodna aplikacija otvorenog koda za stvaranje i obradu rasterske grafike. Koristi se za retuširanje i uređivanje slika, slobodno crtanje, mijenjanje veličine i obrezivanje slika, pretvaranje istih u različite formate i mnoge druge specijalizirane zadatke.

Free Picture Resizer je vrlo solidan besplatan alat koji će na najjednostavniji mogući način promijeniti veličinu većem broju slika.
Ono što je vrlo zanimljivo i praktično je, da se program direktno integrira u sam Windows Explorer, pa Vam je promjena veličine dostupna preko kontekstualnog izbornika (desni klik).
Nakon što završi s izmjenom veličine slika program Vam dozvoljava kompresiju svih slika u zip arhivu.

Također iz "resajzanih" slika može stvoriti pdf dokument, što je još jedna odlična mogućnost ovog programa.
Osim toga, program se pokazao iznimno brz kod promjene veličine većem broju slika.

LINK ZA DOWNLOAD

Vrlo često se dešavaju situacije, gdje Vam se trebaju riješiti neki problemi na računalu, ali na žalost nema nikoga u blizini da to i napravi.

Kako bi se ipak rješio problem bez fizičke prisutnosti i bez telefonskih instrukcija koje često puta, ako je veći problem, mogu biti komplicirana, postoji rješenje -  mogućnost upravljanja tim računalom sa nekog drugog računala - tzv. Remote control (daljinsko upravljanje).

Program pod nazivom AnyDesk Vam upravo to i nudi.

Njime možete upravljati udaljenim računalom, izvršiti prijenos dokumenata na, i sa udaljenog računala,  razmjenjivati poruke (chat) dok traje remote support konekcija, a ako imate mikrofon i web kameru, moguć je i audio ili audio/video razgovor. 

Jedino što Vam treba je internet konekcija ili LAN mreža, i instaliran AnyDesk na Vašem i udaljenom računalu.

Kako AnyDesk funkcionira?

Kada je na Vašem računalu pokrenut program (slika ispod), naravno sa internet konekcijom, u polju Vaš ID (Your ID) će biti ispisan broj na osnovu kojeg Vaše računalo može biti identificirano od strane drugog AnyDesk korisnika, tj. računala, čime će biti omogućena međusobna konekcija.

Jedino što trebate napraviti je da samo trebate poslati taj  Vaš ID broj onome tko će se sa svojim AnyDesk-om om spojiti na Vaše računalo, i prihvatiti konekciju (spajanje).

Napomena:

Pripazite na koji način šaljete ove podatke, zbog mogućnosti da ih netko presretne i neovlašteno izvrši spojanje na Vaše računalo. Preporučujemo vam da ih pošaljete SMS-om ili izdiktirate telefonom.

Kada primi ove Vaše podatke, osoba koja vam pomaže, treba u polje ID partnera (Partner ID) upisati Vaš ID i kliknuti na "Povezivanje s partnerom" (Connect to partner), i osoba koja Vam pomaže, tj. sa kojom se spajate, ima potpuni pristup Vašem računalu, kao i pregled onoga što radi - kao da sjedi ispred vašeg monitora. Brzina rada i odziva ovisi najviše o brzini internet konekcije obaju učesnika, tj. računala. 

Na ovaj način možemo Vam mi, ili bilo tko, pomoći u rješavanju eventualnih problema sa Windows-ima, radom u CMS-u, ili instalacijom nekog programa.

LINK ZA DOWNLOAD